Unga tjejer bygger stad hos Iterio – vill inspirera fler att välja ingenjörsyrket

PressmeddelandeMar 26, 2018

Dela med någon

Dela i sociala medier

15 förväntansfulla högstadietjejer stormade i fredags in hos Iterio i Stockholm, Göteborg och Malmö. Under dagen fick dem svar på sina frågor – vad gör egentligen en ingenjör om dagarna och hur är det att jobba med teknik? Iterio deltog i år för första gången i kampanjen IGEday, Introduce a Girl to Engineering day.

– Det var en dag för tjejer av tjejer kan man säga och vi planerade dagen så att de skulle få en bra inblick i den bredd av uppgifter som våra medarbetare har i sina olika uppdrag som ingenjörer, säger Katarina Bryngelsson Farkas, som själv är civilingenjör inom geoteknik och projektledare för IGEday på Iterio.

Efter en gemensam introduktion till de olika avdelningarna på Iterio fick de sedan i en mer fördjupad insikt kring geoteknik, miljöteknik och projektledning. De hann känna på alltifrån olika jordprover till att få veta vilka jordarter som finns där de själva bor. De byggde en stad och fick tänka till kring sådant som hur man ska hantera dagvatten, hur gröna tak fungerar och hur trafik bör planeras. Och de fick också lyssna till vad man kan göra som ingenjör i ett biståndsprojekt i Pakistan.

–Vår förhoppning är förstås att många av tjejerna blev så nyfikna och inspirerade att de väljer ingenjörsyrket, säger Katarina Bryngelsson Farkas. Och av den feedback vi fick under lunchen har flera av dem faktiskt stärkt sina planer på att söka tekniska utbildningar i gymnasiet och vidare, vilket förstås är jättekul.

Introduce a Girl to Engineering day (IGEday), arrangeras varje år av den ideella organisationen Womengineer. Syftet är att öka teknikintresset bland unga tjejer. I år har över 80 företag över hela Sverige anmält sig och mer än 2300 tjejer kommer få chansen att lära sig om livet som ingenjör.

Kontakt:

Katarina Bryngelsson Farkas | Projektledare IGEday| 070-979 92 75 | katarina.bryngelsson-farkas@iterio.se

Jonas Jonsson | vd | 070-979 92 01 | jonas.jonsson@iterio.se

Bildbilagor:

Högstadieelever på besök hos Iterio i Stockholm under IGEday den 23 mars.

Projektledaren Katarina Bryngelsson Farkas.

Iterio är ett konsultföretag inom samhällsbyggnad och samhällsplanering. Tack vare lång erfarenhet och unika kunskaper kan företaget hjälpa dig med allt från projektledning, projekteringsledning, projektsamordning och datasamordning till IT-administration och ritnings- eller dokumenthantering.

När det gäller specialiserad teknikkompetens har Iterio några av landets främsta experter inom bland annat trafik, geoteknik och miljö.

Bifogade filer

Taggar

Relaterade nyheter